Vermijd deze 5 valkuilen in de zoektocht naar je eerste job!

- Evi Driesen

5 valkuilen om te vermijden bij de zoektocht naar een eerste job!
Proficiat met je diploma! Je hebt er de afgelopen jaren hard genoeg voor gewerkt dus wil je nu uiteraard zo snel mogelijk in jouw ideale job kunnen starten. Voor je halsoverkop aan de zoektocht begint, willen we je graag nog even waarschuwen voor 5 valkuilen die je maar beter kan vermijden. Op naar die topjob!

1. Op alle vacatures solliciteren

Je bent jong en je wil wat, een job in dit geval. Het is logisch dat je dan ook op elke vacature die je ziet wil sollicteren. Probeer dat echter niet te doen. Je kan veel beter gericht sollicteren en enkel reageren op die functies die je echt wil en kan. Wat ga je de recruiter vertellen als je wordt uitgenodigd op gesprek voor een job die je van in het begin niet wou? Je verliest er alleen maar kostbare tijd mee! 

2. Denken dat je geen ervaring hebt

In veel vacatures staat wel ergens vermeld dat er x aantal jaar ervaring gewenst is. Laat je daardoor niet afschrikken, je hebt vaak al meer ervaring dan je denkt. Tijdens je opleiding heb je aan allerlei groepswerken, projecten, een eindwerk,… gewerkt. Misschien heb je ook in het weekend en in de vakantie ergens gewerkt en heb je daar dingen geleerd die van pas kunnen komen bij de job. Pak daarmee uit!

 3. Jezelf verkeerd inschatten 

Misschien wel het moeilijkste aan de zoektocht naar een job: weten waar je belang aan hecht en hoe je in groep het beste werkt. Of misschien weet je dat wel, maar kan je het moeilijk onder woorden brengen.. Gelukkig is er Kazi. Dankzij onze vragenlijst die je invult bij het aanmaken van je profiel, kom jij te weten wat jouw werkwaarden en teamrollen zijn. Omdat ook alle recruiters voor elke vacature een gelijkaardige vragenlijst invullen, besparen wij je alvast tijd in de zoektocht naar passende vacatures. Bij ons zie je alleen maar die vacatures die echt bij je passen!

4. Social media openlijk gebruiken

 We zijn allemaal student geweest en kennen de foto’s die erbij horen. Hou die echter zo privé mogelijk. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat maar liefst één op drie werkgevers kandidaten weigert op basis van hun sociale media profielen. Slik. Toch maar eerst even een paar foto’s verwijderen vooraleer je begint te solliciteren!

5. Te veel aan de verwachtingen willen voldoen

Blijf jezelf en probeer je niet helemaal aan te passen aan het profiel dat in een vacature wordt geschetst. Akkoord, je moet jezelf wel een beetje verkopen als je solliciteert, maar laat het gladde verkoopspraatje achterwege. Wees eerlijk en zet jezelf in een positief daglicht, dat duurt nog altijd het langst!

Heb jij nog tips of valkuilen die we niet hebben opgesomd? Laat ze weten in de comments!