Referenties: hoe denkt je oud-werkgever echt over je?

Het belang van een goede eerste indruk kennen we allemaal, maar hoe zit het nu weer met die laatste?

Tijdens sollicitaties heb je er als werkgever alle baat bij je een zo realistisch mogelijk beeld te vormen over de kandidaten die de revue passeren. Als kandidaat kan je echter de neiging hebben om je mooiste kanten wat kracht bij te zetten, en je mindere kanten misschien niet meteen uitdrukking te geven. De krachtigste manier die werkgevers kennen om die bias uit te sluiten is advies in te winnen bij de voormalig werkgevers van de kandidaten. Men gaat ervan uit dat zij de personen achter de cv’s hebben leren kennen op grondige wijze, in concrete situaties.
Maar evenals de werkelijkheid (onbewust) wat vervormd kan worden door kandidaten, geldt dat voor de aanbeveling van de ex-werkgever. Zo wordt die aanbeveling natuurlijk sterk gekleurd door de persoonlijke verstandhouding tussen beide partijen, of door het verloop van de ontslagtermijn bijvoorbeeld.
Die factoren, die niet duidelijk zijn voor de toekomstige werkgever, maken dat er heel wat tussen de lijntjes moet worden gelezen, en dat alles met een korreltje zout moet worden genomen. De waarheid, al bij al, lijkt door het referentieproces niet makkelijker te achterhalen.

In een onderzoek door het Amerikaanse SkillSurvey, die het referentieproces digitaliseren en het zo trachten te vergemakkelijken, werden aanbevelingen over bijna 13 000 kandidaten geanalyseerd. Al snel bleek dat werkgevers in een veilige omgeving zich meer waarheidsgetrouw durven uiten, waardoor de objectieve waarde van referenties beduidend opgeschroefd wordt, en het mogelijk werd om hun vaakst genoemde soft skills in kaart te brengen.
Bij het bekijken van de cijfers blijkt dat werkgevers nog steeds vaker het positieve dan het negatieve aanhalen. Wat zowel bij verbeterpunten als sterktes terugkomt is communicatie, kennis en nauwkeurigheid. Een kleine nuance dringt zich op; de verbeterpunten lijken eerder gebonden te zijn aan een specifieke job, terwijl de sterktes universele criteria zijn.
Hieronder vind je de twintig vaakst genoemde criteria.


10 verbeterpunten


10 sterktesBij KAZI is de visie duidelijk: wij geloven niet in het verbloemen van je persoon of je vaardigheden. Ieder heeft zijn betere en mindere kantjes, die allemaal in rekening dienen gebracht te worden om tot optimale inzetbaarheid en groeikansen te komen. Ze veredelen of negeren brengt enkel de tevredenheid van beide partijen in gevaar.
Bovendien kan liegen je erg duur komen staan. Wij zouden het verschrikkelijk vinden mocht je carrière eindigen zoals die van Marilee Jones ...