Ontslag nemen? Zo doe je het goed!

- Evi Driesen

Ontslag nemen is niet altijd fijn, maar met deze tips in je achterhoofd wordt het heel wat makkelijker!
Is het tijd voor een nieuwe uitdaging? Misschien heb je die al gevonden? Either way, je zal op je huidige job je ontslag moeten geven... Wat moet je weten voor je je ontslag gaat aanbieden? We helpen je op weg!

Al is je job de meest verschrikkelijke ter wereld, je ontslag nemen voelt toch altijd een beetje raar. Ook al heb je intussen een nieuwe uitdaging en wil je misschien het liefst meteen het kantoor van je baas binnenstormen, toch heb je er alle baat bij om op een volwassen manier afscheid te nemen van je huidige job en werkgever. Je weet maar nooit ;-) Hoe je dat het beste aanpakt? Als volgt: 

1. Wacht niet te lang

Dan mag je je job nog zo beu zijn, je werkgever rekent op jou als kracht. Wacht daarom niet te lang met je vertrek aan te kondigen zodat ze tijd genoeg hebben om een waardige opvolger te zoeken en er eventueel nog een overdracht kan plaatsvinden. Als het kan, probeer dan ook even rekening te houden met de periodes. Wanneer je weet dat het eindejaar de drukste periode van het jaar is, wacht dan tot erna. 

2. Geef de juiste feedback

Jij vertrekt met een reden. Die hoef je niet per sé te delen met je baas maar de kans is wel groot dat ze zullen informeren naar de reden van je vertrek. Grijp dit moment als een kans om constructieve feedback te geven. Leg uit welke zaken ze eventueel kunnen aanpassen naar de toekomst en toekomstige werknemers toe. Treed niet te veel in detail en blijf overwegend positief. Met negativiteit wint niemand! 

3. Blijf nog even je best doen

Je collega's rekenen op jou voor de tijd die je nog rest bij het bedrijf. Blijf je best doen tot op je laatste dag, je weet nooit wie je ooit nog terug tegenkomt. Je wil toch niet dat de laatste indruk die ze van je hebben slecht is? 

4. Ben je klaar voor een tegenvoorstel? 

Wat is de reden van je vertrek en zou je kunnen of willen blijven wanneer de voorwaarden veranderen? Soms gebeurt het namelijk dat je werkgever bij je ontslag met een tegenvoorstel afkomt om je toch te houden! Wees daarop voorbereid! 

5. Stay in touch

Ook wanneer je al vertrokken bent, blijf je best een goede band met je ex-collega's behouden! Voeg hen toe op LinkedIn en stuur af en toe nog eens een mailtje of berichtje om te vragen hoe het met hen gaat. Je netwerk is van onschatbare waarde, dus ook je ex-collega's! 

Heb jij nog extra tips? Laat ze weten in een comment!