Laat je starter niet wegglippen!

- Evi Driesen

Hoe vermijd je dat jouw starters (te) snel op zoek gaan naar een nieuwe job?
Jong talent is een enorme meerwaarde voor een bedrijf. Ze hebben misschien nog geen jaren ervaring op zak maar ze willen wel vooruit, willen bijleren, hebben frisse inzichten en kunnen uitgroeien tot fantastische medewerkers! Redenen genoeg om met starters te werken.

Er is één grote keerzijde: 1 op 2 starters gaat binnen 18 maanden al weer op zoek naar een nieuwe uitdaging. En dat is jammer van de tijd die in het recruiting-proces is gegaan… Hoe vermijd je dat jouw starters (te) snel op zoek gaan naar een nieuwe job?

1. Kijk verder dan hard skills

Hard skills mogen niet compleet genegeerd worden, maar waarom wordt er vaak niet naar de soft skills gekeken? Dat is minstens even belangrijk voor een goede klik tussen talent en bedrijf! Welke waarden zijn belangrijk in het bedrijf? Welke teamrol(len) zijn belangrijk bij de vacature?

Om dit goed in kaart te brengen, kan je Kazi gebruiken! Bij het proces om je vacatures online te plaatsen doorloop je een vragenlijst. Zo worden de teamrol(len) en werkwaarden voor je vacatures in kaart gebracht en matcht Kazi op die manier de vacature aan het juiste talent. Dan ben je zeker dat het talent dat via Kazi.be komt, alvast de juiste soft- én hard skills bezit.


2. Zorg voor een warm welkom

Er is niets erger dan op je eerste werkdag het gevoel hebben dat je een indringer bent. Zorg dat je voorbereid bent op de komst van een nieuwe medewerker. Er hoeven echt geen toeters en bellen aan te pas te komen (alhoewel dat wel héél leuk is!), maar geef hem of haar wel het gevoel dat hij welkom is. Dat kan bijvoorbeeld gewoon door ervoor te zorgen dat de werkplek vrijgemaakt is en dat alle collega’s op de hoogte zijn van de komst van iemand nieuw.

Een klein post-itje op de computer met de boodschap ‘Welkom in ons team’ kost niet veel moeite en is van onschatbare waarde!


3. Geef hen ondersteuning

Of het bedrijf nu 1 of 10.000 medewerkers telt, laat je starters niet verloren lopen. Zo’n eerste werkervaring is al indrukwekkend genoeg, als ze dan ook nog eens volledig aan hun lot worden overgelaten ben je ze hoogstwaarschijnlijk binnen de 18 maanden terug kwijt.

Informeer regelmatig hoe ze zich voelen, of er iets is wat ze nodig hebben of waar ze hulp bij kunnen gebruiken. Dat hoeft niet altijd formeel in een evaluatiegesprek, maar kan perfect in de wandelgangen of aan de koffiemachine! Of regel een ‘buddy’, iemand die al langer in het bedrijf is en kan optreden als klankbord en zo de starter met raad en daad kan bijstaan.

Zijn er nog dingen die jij doet om je starters goed op te starten? Laat het ons weten in een reactie!