Een #unhappy startersjob, zorg dat het jou niet overkomt!

- Evi Driesen

Evi's eerste twee jobs waren geen goeie match met haar werkwaarden en teamrollen, maar dat besefte ze pas na het aanmaken van haar Kazi-profiel.
“Ik ben nu 2 jaar afgestudeerd en heb intussen 3 verschillende werkgevers gehad.”, aan het woord is Evi, content marketeer. Ze doet hieronder haar #unhappyjob verhaal uit de doeken. Hopelijk kan jij er een paar dingen uit oppikken die je helpen in je zoektocht naar jouw perfecte startersjob!

Het belang van collega’s en passen in een team

Mijn eerste job was er eentje met fantastische collega’s. We zaten met 6 heel verschillende karakters bij elkaar, en dat klikte! Iedereen had zijn eigen talenten en we vulden elkaar mooi aan. De lunches waren legendarisch en er ging geen week voorbij zonder dat de tranen over mijn wangen liepen van het lachen. 10 op 10 voor sfeer dus! Omdat het er zo plezant was, ben ik er uiteindelijk toch nog 1,5 jaar blijven ‘plakken’, hoewel de jobinhoud echt niet bij mij paste.

Wanneer ik dan de kans kreeg om bij een andere werkgever aan de slag te gaan, heb ik niet getwijfeld. Het was een job die veel beter aansloot bij wie ik ben, wat ik wilde doen en waar ik mezelf in de toekomst zie. Maar achteraf heb ik daar misschien toch wat spijt van gehad. Het team waarin ik terecht kwam was klein. Het klikte niet met de collega’s, wat maakte dat ik na een tijdje ook gewoon geen moeite meer deed. Niet fijn voor mezelf, maar evenmin voor de collega’s!

Jobinhoud die écht bij je past

Met mijn diploma communicatiemanagement waren er veel richtingen die ik uit kon. Maar toen ik net afstudeerde wist ik eigenlijk helemaal niet wat ik wilde doen… Uiteindelijk ben ik dan in mijn eerste job gerold omdat die aansloot bij mijn diploma. Na een tijdje bleek dan toch dat er, voor mij, te weinig creativiteit bij kwam kijken. Er waren te veel regeltjes en procedures om te volgen.

De tweede job was dan weer totaal het tegenovergestelde. Ik kon daar wel mijn creativiteit kwijt en het sloot ook aan bij mijn studies. Het nadeel was dat er daar dan weer een compleet gebrek aan regels en procedures was. En dus ook geen houvast, terwijl ik een beetje sturing toch graag heb, leerde ik achteraf.

Een job dicht bij huis

Werken dicht bij huis is voor mij belangrijker gebleken dan ik oorspronkelijk dacht. Mijn scholen, hobby’s en eerste job lagen allemaal op minder dan 30 minuten fietsafstand van mijn huis. Mijn tweede job, waar de inhoud dus veel beter aansloot, was ineens een uur in de auto, zonder files. Ik heb daar toen te weinig over nagedacht en dacht dat dat allemaal wel zou meevallen. Wel, in combinatie met de mindere klik met collega’s bleek dat dus een extra demotiverende factor… Ik heb het daar uiteindelijk na 6 maanden opgegeven.

Spijt heb ik er niet echt van, ik heb er veel bijgeleerd over mezelf en wat ik belangrijk vind. Het is alleen jammer dat ik daar 1,5 jaar over heb gedaan om dat te leren. Ik heb toen ook ontdekt wat een impact ongelukkig zijn in je job kan hebben op andere aspecten in je leven! Dat had ik echt onderschat.

Waar was Kazi wanneer ik het nodig had?

Wanneer ik mijn Kazi-profiel bekijk is het bijna eng hoe ‘ik’ het is. Zo zijn mijn werkwaarden harmonieus en vernieuwend. Ik heb dus graag duidelijke afspraken, weet ik wat er van mij verwacht wordt en werk het liefste in een familiale sfeer. Ik ben liefst creatief bezig in een evoluerende omgeving waar ik regelmatig uit mijn comfortzone moet komen.

Als ik mezelf zo goed had gekend aan het begin van mijn carrière, is de kans groot dat ik niet bij mijn eerste werkgever was begonnen. En dan had ik waarschijnlijk meteen in mijn ideale job gezeten, die ik nu twee jaar later pas heb gevonden. :)