De Kazi teamrollen, hoe pas jij in een team?

- Evi Driesen

Welke teamrol past bij jou?
Bij Kazi leer je jezelf kennen. Je ontdekt wat je juist zoekt in een job door de werkwaarden die we vaststellen wanneer je een profiel aanmaakt. Je ontdekt tegelijkertijd ook welke teamrol op jouw lijf is geschreven om je job het beste te kunnen uitvoeren.

De werkwaarden en teamrollen komen voort uit twee vragenlijsten. Die lijsten zijn ontwikkeld door een team van psychologen, HR-experten, academici en studenten. Benieuwd naar welke teamrollen er zo allemaal zijn? We delen ze alle 8 hieronder!

1. Doelgerichte uitvoerder


Als doelgerichte uitvoerder focus je op het vinden van oplossingen en het bereiken van de gestelde doelen. In groep focus je eerder op korte termijn en je bent een ‘doener’. Je schiet liever meteen in actie dan plannen te maken en bent ook actief bezig met het uitvoeren en afronden van taken. Bij problemen zoek je naar realistische en praktisch haalbare oplossingen. Jouw talent is taak- en actiegericht werken.


2. Visionair/Strateeg


Deze teamrol betekent dat je vaak een duidelijke visie over de toekomst hebt en de richting die jij of het team uit moet. In een groep ben je geneigd om te focussen op het strategische aspect. Je neemt de taken die de groep doet kritisch onder de loep met de lange termijn relevantie in het achterhoofd. Je bent analytisch en neemt graag complexe problemen onder de loep om daar de pro’s en contra’s tegen elkaar af te wegen om dan pas een beslissing te nemen. Jouw talent is analyseren en strategisch denken en handelen.


3. Creatieveling


Out of the box denken is jouw ding. In groep kom je met creatieve oplossingen voor bestaande problemen en ben je de vernieuwer van het team. Je hebt een voorkeur voor experimenteren, nieuwe dingen ontdekken en bijleren in plaats van routineuze taken. Bij het oplossen van problemen gebruik je altijd je verbeelding. Jouw talent is dus vernieuwend werken.


4. Planner


Jij zorgt voor de efficiëntie en effectiviteit in het behalen van korte termijn doelen. Je krijgt veel gedaan in korte tijd omwille van je efficiëntie. Wanneer iedereen aanmoddert, kan jij de focus terug verkrijgen en ervoor zorgen dat iedereen terug bezig is met de gemaakte afspraken. Jij biedt structuur aan door met agenda’s en planningen te werken. Jouw talent is efficiënt werken.

5. Helikopter


Als helikopter bewaar je het overzicht en vind je de snelste weg naar succes. Je verliest zelden het overzicht over wat er allemaal speelt en kan op die manier de lange termijn planning in de gaten houden. In je planning kan je ruimer kijken dan wat er op korte termijn dient te gebeuren. Jouw talent is timing en structuur bewaken.


6. Teamspeler


Jij wil betrokkenheid en actie van elk teamlid verkrijgen. Je leeft op wanneer je in team kan werken en kan zorgen voor een fijne sfeer om in samen te werken. Je weet hoe je teamleden kan betrekken in het project en hoe je het onderling vertrouwen in het team kan verhogen. Bovendien ben je ook oprecht geïnteresseerd in hoe het met iedereen in je team gaat. Jouw talent is succesvol samenwerken in team.


7. Challenger


In deze teamrol probeer je het potentieel van elke samenwerkingspartner of elk teamlid te maximaliseren. Je houdt ervan om mensen uit te dagen om de lat steeds hoger te leggen voor zichzelf en de grenzen te verleggen. Je straalt zelfvertrouwen uit en kan mensen motiveren om hun beste beentje voor te zetten en een topprestatie te leveren. Hierbij ben je ook benieuwd naar hun toekomstdromen. Jouw talent is mensen inspireren en uitdagen.


8. Netwerker


Je legt zeer vlot contacten en probeert het team naar buiten te brengen. Je leert snel nieuwe mensen kennen en hebt een goed idee waar iedereen zijn competenties en interesses liggen. Op basis van dit inzicht kan je hen benaderen om zinvolle bijdrages te leveren. Jouw sterkte is mensen contacteren die het team verder kunnen helpen.


Welke teamrol is op jouw lijf geschreven? Laat het hieronder in een comment weten met een bijpassende emoji!