Afgestudeerd, wat nu?

- Evi Driesen

afgestudeerd, wat nu?
Proficiat met het behalen van je diploma! Of het nu in eerste of tweede zit was, maakt nu allemaal niets meer uit. Je hebt – hopelijk – nog een beetje kunnen genieten van de zomervakantie en bent klaar om de eerste stappen naar adulthood te zetten: een job zoeken!

Maar hoe moet je daar nu aan beginnen? Uiteraard kan je beginnen Googlen naar vacatures binnen je vakgebied, maar vooraleer je solliciteert zijn er nog een aantal cruciale factoren om rekening mee te houden. We sommen ze op!

1. Schrijf je in als werkzoekende bij VDAB

Deze cruciale stap mag je niet overslaan en doe je ook best al vóór je nog gaat reizen/studentenwerk doen/... Dit is belangrijk omdat de wachtperiode om in aanmerking te komen voor een werkloosheidsuitkering pas begint wanneer je ingeschreven bent. Als de zoektocht naar werk toch iets langer duurt dan verwacht, sta je toch al een stapje voor!

2. Update je CV (en LinkedIn!)

Nu kan je eindelijk je langverwachte diploma toevoegen op je CV! Maar los daarvan is het ook nuttig om eens na te denken over bepaalde projecten die je misschien tijdens je studies hebt gedaan. Grote kans dat je daar waardevolle ervaring hebt opgedaan die van pas kan komen bij je job!

Vergeet je LinkedIn-profiel niet up te daten. Laat met een kort berichtje aan je netwerk weten dat je afgestudeerd bent en op zoek bent naar werk. Het kan zomaar eens bij jouw toekomstige baas onder ogen komen!

3. Leer jezelf kennen

Studeren en werken zijn twee heel verschillende dingen. Als je nog nooit gewerkt hebt, kan het heel moeilijk zijn in te schatten wat je nu juist zoekt in een job. Op kazi.be doorloop je bij het aanmaken van een profiel een – korte – vragenlijst. Zo kom je te weten wat jouw ideale werkwaarden en teamrollen zijn binnen een job!

4. Sollicteren

Je bent ingeschreven als werkzoekende, je CV heeft een grondige opkuisbeurt gehad en je weet wat je zoekt in een job. Helemaal klaar om te beginnen sollicteren. Maar één zoekopdracht op Google en je weet al niet meer waar moet je beginnen… Ook hier kan Kazi.be je helpen!

Niet alleen jij als werkzoekende maakt een profiel aan, recruiters kunnen vacatures online zetten op het platform. Ook zij vullen voor elke vacature een vragenlijst in om tot de werkwaarden en teamrollen te komen. Op die manier werkt Kazi als het ware als een ‘filter’ en toont enkel de vacatures die écht bij je passen.

Welke stappen heb jij al doorlopen?