7 tips om het meeste uit een jobbeurs te halen

- Evi Driesen

Hoe kan je het meeste uit een jobbeurs halen?
Op een jobbeurs loop je al snel een halve tot een hele dag rond. Je zou kunnen denken 'wat een tijdverlies', tot wanneer je weet wat je moet doen om het onderste uit de kan te halen. We zetten je op weg met deze 7 tips! Klaar?

1. Check op voorhand de deelnemende bedrijven

Een voorbereid persoon is er twee waard! Ook wanneer je naar een jobbeurs gaat doe je jezelf een plezier als je goed voorbereid bent. Check op voorhand de website van de beurs en scroll al eens door alle aanwezige bedrijven. Zo krijg je al een goed beeld van alle aanwezigen en kan je je dag al wat beter inplannen! 

2. Weet wie je bent

Om van je jobbeursbezoek echt een succes te maken, is het belangrijk om voor jezelf goed te weten wie je bent in een werkcontext en wat je goed kan/graag wil doen in je job. Kazi kan je daarbij helpen! Wanneer je bij ons je profiel aanmaakt, doorloop je twee vragenlijsten. Door de antwoorden die je daar ingeeft, krijg je op het einde twee werkwaarden en twee teamrollen die op jou van toepassing zijn. Zo leer je jezelf beter kennen in een werkcontext en dat is niet alleen heel waardevolle informatie, het helpt je ook om vacatures beter te kunnen beoordelen!

Het belang daarvan is groot, zeker als je weet dat één op twee starters binnen het eerste jaar al uitkijkt naar ander werk. Je wil natuurlijk niet dat dit jou overkomt! 

3. Ontdek waar je langs moet

Wanneer je weet welke bedrijven op de beurs aanwezig zijn en je neemt jouw unieke Kazi-profiel erbij, kan je gaan bekijken welke van de aanwezige bedrijven echt bij jou passen. Handig, want zo hoef je op de beurs niet alle bedrijven af te lopen, maar kan je op voorhand je route uitstippelen en langer blijven staan bij de bedrijven die jou aanspreken. 

4. Neem voldoende CV's mee

Omdat je dankzij de vorige drie stappen al een goed beeld hebt van welke bedrijven je zeker moet opzoeken, kan je ook meteen voldoende CV's meenemen! Meer nog, gebruik je werkwaarden en teamrollen om in je CV te verwerken. Zo heb jij het meeste complete én originele beeld van jezelf in handen om mee te geven aan de bedrijven die je interesseren. 

5. Durf recruiters aanspreken

Jullie weten allebei waarom je op de jobbeurs bent, jij zoekt een job en de bedrijven zoeken nieuwe teamleden. Wees dus echt niet bang om recruiters aan te spreken, ze zitten letterlijk op jou te wachten. ;-) Laat zien dat je voorbereid bent en begin je praatje met zeggen dat je graag eens wou langskomen omdat het bedrijf je aansprak. Vraag hen of ze wat meer kunnen vertellen over de openstaande vacatures en hoe het is om voor dat bedrijf te werken. Geef op het einde nog je opvallende CV af en vraag een visitekaartje in de plek! 

6. Vergroot je netwerk

Die visitekaartjes van de stap hierboven heb je nodig voor deze stap! Om je netwerk te vergroten, kan je die personen allemaal toevoegen op LinkedIn met het korte berichtje dat je hen hebt ontmoet op de jobbeurs. Ook al kunnen ze op dat moment nog niets voor jou betekenen, je weet nooit wat de toekomst nog brengt.

7. Onderhoud je contacten

Treed regelmatig in interactie met je netwerk, hou hen op de hoogte van je professionele activiteiten op LinkedIn, spreek ermee af, laat van je horen!