5 dingen die niemand je vertelt over je eerste job

- Evi Driesen

Een eerste job is altijd een uitdaging, je denkt dat je erop voorbereid bent maar in realiteit is het toch nog anders.
Diploma op zak, contract getekend, klaar om het werkveld te betreden en een leven als 'werkende mens' te beginnen. Brace yourself, hier zijn 5 dingen die niemand je vertelt voor je begint! Een gewaarschuwd persoon is er twee waard zeker? ;-)

1. De tijd vliegt voorbij

Tijd krijgt een hele nieuwe definitie wanneer je net begint te werken. 8 tot 9 uur op kantoor zitten lijkt lang, maar voor je het weet is de dag weer voorbij. Je leert nieuwe dingen, ontmoet nieuwe mensen,... Door de drukte vliegt de tijd echt voorbij!

2. Moe zijn krijgt een nieuwe betekenis

Omdat er zo veel nieuw te leren en ontdekken is, krijgt 'moe zijn' ook een nieuwe betekenis. Voor 9 uur 's avonds lig je knock out in de zetel en weggaan op vrijdag? Vergeet het maar! Geef jezelf toch een halfjaar de tijd om aan het nieuwe ritme gewend te raken en dan komen die vrijdagavonden wel terug. In de vorm van een after work drink met de collega's bijvoorbeeld ;-) 

3. Collega's en vrienden zijn niet hetzelfde, maar kunnen het wel worden

In het begin kan het moeilijk zijn om in te schatten wat je tegen wie kan vertellen. Je kan heel goed overeenkomen met collega's, maar zijn het dan vrienden of niet? Dat kunnen ze zeker worden! Toch zal je nooit helemaal hetzelfde tegen je collega's vertellen als tegen je vrienden. En dat is helemaal ok!

4. Jobomschrijving & the actual job

Na een tijdje zal je waarschijnlijk niet meer doen wat er in je jobomschrijving stond. Een goed teken, want je evolueert mee met het bedrijf en groeit in je job. Je leert jezelf beter kennen en leert waar je goed en minder goed in bent, wat je graag en minder graag doet. Goed bezig! 

5. Alles komt goed

Je eerste job zit vol uitdagingen in verrassingen, je krijg verantwoordelijkheden en moet keuzes kunnen verantwoorden. Je zal fouten maken, maar je zal er nog meer uit leren. Je groeit, zowel professioneel als privé en krijgt nieuwe kansen. Geloof ons maar wanneer we zeggen dat alles uiteindelijk goed komt! 

Op zoek naar je eerste job maar nog geen idee waar je terecht wil komen? Maak vandaag je Kazi-profiel aan en ontdek wie jij bent en wat je wil in een werkcontext!